Voiko auton myydä verovapaasti?

On hyvin todennäköistä, että auton myynnistä ei synny myyntivoittoa - ellei kyseessä ole vanha arvoauto, jonka markkinahinta on kasvanut merkittävästi vuosien varrella. Mutta mitä tapahtuu tuloverotuksen näkökulmasta, kun arjen käyttöauto onnistutaan myymään voitolla?

Kun asiaa kysyy tuttavalta, kuulee usein väitteen, että yksityishenkilö saa myydä tavanomaisia tavaroita verovapaasti jopa 5.000 euroon asti. Tämä kuulostaa lupaavalta, mutta katsotaan asiaa vielä hieman tarkemmin.

Tuloverolain mukaan:

Omaisuuden luovutuksesta saatu voitto ei ole veronalaista tuloa, jos verovelvollinen luovuttaa omassa tai perheensä käytössä ollutta tavanomaista koti-irtaimistoa siltä osin kuin tällaisen omaisuuden luovutuksista verovuonna saadut luovutusvoitot ovat yhteensä enintään 5 000 euroa. (TVL 48.1 §:n 2 kohta.)

Kuulostaa siltä, että auton myynnistä saatu voitto voisi olla verovapaata - mutta näin ei kuitenkaan valitettavasti ole. Miksi? Koska tavanomaisena koti-irtaimistona ei pidetä autoja, moottoripyöriä, veneitä tai muita vastaavia kulkuvälineitä.

Älä vielä huoli - “tonnin sääntö” saattaa pelastaa!

Käytettävissä on vielä yksi oljenkorsi, nimittäin tonnin sääntö! Tuloverolain mukaan omaisuuden luovutusvoitto ei ole veronalaista tuloa, jos verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut luovutushinnat ovat enintään 1.000 euroa. Tässä säännöksessä ei oteta huomioon erikseen verovapaaksi säädetyn omaisuuden tai koti-irtaimiston luovutusvoittoja. On hyvä huomioida, että tonnin sääntö vapauttaa verotuksesta, jos luovutushinnat yhteensä ovat vuoden aikana enintään 1.000 euroa. Tällöin ei vastaavasti myöskään pienet luovutustappiot ole vähennyskelpoisia.

Myyntivoittoa yli tonnin, miten minua verotetaan?

Tuloverotuksessa tulot jaetaan ansiotuloihin ja pääomatuloihin. Auton myynnistä syntynyt myyntivoitto on veronalaista pääomatuloa, josta maksetaan veroa 30 prosenttia. Mikäli pääomatulot ylittävät vuodessa yli 30.000 euroa, ylimenevältä osalta maksetaan veroa 34 prosenttia.

Tuloverolain mukaan omaisuuden luovutuksesta saadun voiton määrä lasketaan siten, että luovutushinnasta vähennetään omaisuuden hankintamenon poistamatta olevan osan ja voiton hankkimisesta olleiden menojen yhteismäärä. Luovutusvoittoa laskettaessa voit huomioida voiton hankkimisesta aiheutuneet kulut, kuten esimerkiksi ilmoituskulut. Toisin sanoen myyntivoitto lasketaan vähentämällä myyntihinnasta hankintameno sekä voiton hankkimisesta aiheutuneet muut kulut.

Hankintameno-olettama - vaihtoehto hankintahinnalle

Yksityishenkilön luovutusvoitto voidaan laskea myös käyttämällä hankintameno-olettamaa.

  • Jos omistit auton alle 10 vuotta, voit käyttää hankintamenona 20 % myyntihinnasta

  • Jos omistit auton yli 10 vuotta, hankintameno-olettama nousee 40 %:iin myyntihinnasta.

On tärkeää huomioida, että hankintameno-olettamaa käyttäessä ei saa vähentää muita kuluja. Hankintameno-olettamia saa käyttää vain luonnolliset henkilöt ja kuolinpesät.

Möin auton tappiolla - saanko vähentää tappion muista pääomatuloista?

Valitettavasti auton luovutuksesta syntynyt tappio ei ole vähennyskelpoinen. Vaikka luovutusvoittojen verotuksen näkökulmasta autoa ei pidetä tavanomaisena koti-irtaimistona, luovutustappioiden verokohtelun näkökulmasta autoa pidetään tuloverolaissa tavanomaiseen koti-irtaimistoon rinnastettavana henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuna omaisuutena.

Yhteenveto

Autoa ei pidetä tavanomaisena koti-irtaimistona, joten sen myyntivoitto ei ole automaattisesti verovapaa. Vähäisen luovutusten verovapaus, eli niin sanottu "tonnin sääntö", voi tuoda helpotusta, mutta jos myyt auton yli 1 000 eurolla, myyntivoitto on verotettavaa pääomatuloa.

Auton luovutusvoitosta maksat veroa 30 %, mutta jos pääomatulojesi määrä ylittää 30 000 euroa vuodessa, veroa maksetaan ylittävältä osalta 34 prosenttia. Muista, että voit myös hyödyntää hankintameno-olettamaa, joka voi laskea verotettavan voiton määrää.

Jos myyt autosi tappiolla, et valitettavasti voi vähentää tappiota muista pääomatuloistasi, sillä autoa käsitellään henkilökohtaisessa käytössä olevana omaisuutena.

Muista, että voit aina kysyä neuvoa suoraan Verohallinnolta, jos olet epävarma verotuksen suhteen.

Seuraava
Seuraava

Arvonlisäveron alaraja nousee 1.1.2025