Arvonlisäverokannan muutos!
Näin on päässyt käymään. Suomen hallitus on päättänyt yleisen arvonlisäverokannan muutoksesta. Yleinen arvonlisäverokanta nousee 1.9.2024 alkaen 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Mikäli korotettu arvonlisävero ohjautuu suoraan hintoihin, voi tämä tietää keskivertokuluttajalle satojen eurojen lisäystä henkilökohtaisiin menoihin vuositasolla. Hyvä on huomata, että arvonlisäverokannan muutos koskee vain sellaisia tavaroita ja palveluita, joiden verokanta on tällä hetkellä 24 %. Tosin valmisteilla on myös 10 prosentin verokannan kuuluvien tuotteiden nosto 14 prosentin verokantaan sekä makeisten arvonlisäverokannan nosto 14 prosentista yleiseen 25,5 prosentin verokantaan. Näiden muutosten on kaavailtu astuvan voimaan vuoden 2025 alussa.
Siinä missä palveluiden ja tavaroiden loppukäyttäjiä harmittaa hintojen nousu, harmittaa kirjanpitäjiä ja yrittäjiä muutoksen työllistävä vaikutus - uusi arvonlisäverokanta ei välttämättä päivity taloushallinnon ohjelmistoihin automaattisesti, toiset järjestelmät eivät hyväksy desimaaleja ja toiminimiyrittäjä ei tiedä mitä arvonlisäverokantaa laskuilla tulisi soveltaa.
Mikä arvonlisäverokanta laskulle?
Tavaran toimitushetki tai palvelun suoritushetki ratkaisee!
Mikäli tavara on toimitettu tai palvelu on suoritettu 1.9.2024 tai sen jälkeen, sovelletaan myyntiin uutta arvonlisäverokantaa 25,5 %.
Jos tavara on toimitettu tai palvelu on suoritettu ennen 1.9.2024, sovelletaan myyntiin vanhaa arvonlisäverokantaa 24%. Vanhaa arvonlisäverokantaa sovelletaan ennen 1.9.2024 toimitetun tavaran tai suoritetun palvelun myyntiin, vaikka myynnistä saataisiin suoritus tilille tai yrittäjä tekee lasku vasta 1.9.2024 jälkeen.
Esimerkki
Toiminimiyrittäjä Pekka Papu toimittaa myymänsä kahvimyllyn ostajalle 25.8.2024 ja lähettää laskun kahvimyllystä 15.9.2024. Myyntiin sovelletaan 24 prosentin verokantaa.
Ennakkomaksu
Ennakkomaksusta on kysymys silloin, kun saadaan ennakkoon maksu tavarasta tai palvelusta, jota ei ole vielä toimitettu tai suoritettu. Tällöin tulevaisuudessa asiakkaalle luovutetusta suoritteesta syntyy velkasuhde. Verohallinnon ohjeistuksen mukaan ennakkomaksussa on ratkaisevaa se, milloin raha on myyjän käytettävissä. Mikäli ennakkomaksu kertyy myyjälle ennen 1.9.2024, sovellettava verokanta on 24 %.
Esimerkki
Toiminimiyrittäjä Pekka Papu tekee ennakkolaskun automaattisesta kahvikoneesta, joka toimitetaan asiakkaalle 1.10.2024. Laskun eräpäivä on 30.8.2024, mutta maksu saapuu Pekan pankkitilille vasta 5.9.2024. Ennakkomaksuun sovelletaan näin ollen uutta 25,5 prosentin verokantaa. Mikäli maksu olisi saapunut Pekan tilille 30.8.2024, sovellettaisiin laskuun vanhaa 24 prosentin verokantaa.
Jatkuvaluonteinen tavara tai palvelu
Jatkuvaluonteinen tavara tai palvelu on kyseessä silloin, kun vastike määräytyy ajan kulumisen perusteella. Tällaisessa tavara- tai palvelumyynnissä tilitysjakson päättymispäivä ratkaisee käytettävän arvonlisäveroprosentin suuruuden kyseiseltä tilitysjaksolta.
Esimerkki
Pekka Papu on vuokranut kahviautomaatin toisen yrittäjän käyttöön. Vuokrasopimuksen mukaan vuokraa maksetaan neljän kuukauden välein. Vuokra ajalta 1.6.-30.9.2024 on suoritettu 30.9.2024. Vuokraan sovelletaan 25,5 prosentin arvonlisäveroa. Mikäli vuokra maksettaisiin pekan tilille esimerksi heinäkuussa, kyseessä olisi ennakkomaksu ja vuokraan sovellettaisiin 24 prosentin veroa.